map

didaktra

YouTube

Pin It

Δρ. ΝΙΚΟΣ ΣΠΑΝΑΤΗΣ

Τραγουδιστής (κόντρα τενόρος)

Αριστούχος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Διδακτορική Διατριβή στη Μουσική Εκτέλεση

 

Διδάσκει Λυρικό Τραγούδι (Δυτική Λόγια Μουσική) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Ωδείου Υμηττού
Καθηγητής μονωδίας, μεταπτυχιακού Μονωδίας, Ιστορίας της Μουσικής, παιδικής Χορωδίας & πιάνου Εθνικού Ωδείου Υμηττού
πιανίστας συνοδός της τάξης μονωδίας



Spanatis Sunset

 

Ο Νίκος Σπανάτης γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη. Είναι κάτοχος πτυχιακού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Integrated Master) και αριστούχος Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Διδακτορική Διατριβή στη Μουσική Εκτέλεση).

Έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά (Μελέτης Καρκαλούσος) και τρομπέτα (Γιάννης Καραμπέτσος και Απόστολος Καλογιάννης) στο Δημοτικό Ωδείο Άνω Λιοσίων και είναι πτυχιούχος πιάνου (ωδείο Ραζή, καθηγητής Κώστας Τουρκάκης). Από την ηλικία των 8 ετών και για 18 συνεχή έτη υπήρξε ενεργό μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Άνω Λιοσίων παίζοντας τρομπέτα. Μελέτησε τραγούδι με τον κόντρα τενόρο Άρη Χριστοφέλλη, τη μεσόφωνο Ρόζα Πουλημένου (Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου) και είναι Διπλωματούχος Μονωδίας με Άριστα και Α’ Βραβείο από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, στην σχολή μονωδίας της σοπράνο και μαέστρου Μάτας Κατσούλη.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ στα περισσότερα θέατρα της χώρας: στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στην Εθνική Λυρική Σκηνή (Κεντρική και Εναλλακτική Σκηνή), στο Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Θέατρο «Απόλλων» Σύρου, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου της Ρόδου, Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, σε αρχαιολογικά μουσεία, καθολικές εκκλησίες, και σε πόλεις όπως: Σέρρες, Κως, Λήμνο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Κόρινθο, Αίγινα, Ελευσίνα, Ρέθυμνο, Μύκονο, Καλαμάτα, κ. α..

Έχει προσκληθεί σε Διεθνή Φεστιβάλ και Θεσμούς στην Ελλάδα όπως: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Κυκλάδων, Φεστιβάλ Κούρνος,  Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας,  κ.α. και του εξωτερικού, στο Lahti International Organ Festival της Φινλανδίας, στο Palace Music Concert Series του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Ταλίν, στο Organos Santamaria της Βασιλικής της Santa Maria στο Σαν Σεμπαστιάν, στο Organ Recitals 2018 του Λονδίνου, στο Φεστιβάλ Junge Hunde Entrescenen στην Δανία, στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωσήφ στο Βατερλό του Βελγίου, στο Università Ca' Foscari  Auditorium Santa Margherita και στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία και έχει συμμετάσχει σε Art Projects, προσωπικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στο Βέλγιο, στη Μαδρίτη, στο Άμστερνταμ.

Συνεργάζεται με τη Βελγική Καμεράτα Brussels Virtuosi, και τον διεθνούς φήμης φλαουτίστα Marc Grauwels και την Εσθονική Glasperlenspiel Sinfonietta, ενώ έχει συμπράξει με τη Σουηδική Ορχήστρα Musica Vitae και το Εσθονικό Μπαρόκ Σύνολο Floridante. Συνεργάζεται, επίσης, τακτικά με την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή και το Oros Ensemble.

Spanatis papigionΈχει συνεργαστεί με όλες τις ελληνικές ορχήστρες όπως: την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της μουσικής, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τα Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων, το Ergon Ensemble, την Ορχήστρα Δωματίου Φεστιβάλ Κυκλάδων, Athens Philharmonia Orchestra, κ.α., υπό τη διεύθυνση των: Λουκά Καρυτινού, Γιώργου Πέτρου, Tiberiu Soare, Βασίλη Χριστόπουλου, Μίλτου Λογιάδη, William Kunhard, Stanley Richie, Νίκου Βασιλείου, Μιχάλη Οικονόμου, Ανδρέα Τσελίκα, Κωνσταντίνου Τερζάκη, κ.α..

Στην όπερα έχει ερμηνεύσει τους ρόλους: Θεία Δίκη («Η Κιβωτός του Νώε» M. Falvetti), Μάγισσα («Διδώ και Αινείας» του H. Purcell), Μαρκελλίνο («Μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού» του Cl. Debussy), Πίσανδρο («Επιστροφή του Οδυσσέα» στην Πατρίδα του Cl. Monteverdi), Νιρηνό («Ιούλιος Καίσαρας» του G. F. Händel), Παπας Λέων («Πάπισσα Ιωάννα» του Γ. Βασιλαντωνάκη), Μάντης Τειρεσίας («Το Μυστικό των Ποταμών της Αττικής» του Μ. Αλεξιάδη),Που-Μπα («Ο Μικάδος» του Γκίλπερτ και Σάλιβαν), Άλεξ («Στρέλλα» του Μ. Παρασκάκη), Γάλλος Σιτιστής («Μόμπι Ντικ» του Δημήτρη Παπαδημητρίου), Καρπόφορο και Μαντατοφόρο («Ερωφίλη» του Ν. Μαμαγκάκη), Πυθία («Το καλάμι και η λύρα» του Ε. Κοκκόρη), και στο Όπερα Στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τους ρόλους του Ασκάνιο («Ο Ασκάνιος στην Άλβα» του W. Α. Mozart), Μπάμπα («Ο Κατήφορος του Ασώτου» του I. Stravinsky ) και ‘Ομπερον ( «Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του B. Britten).

Έχει εμφανιστεί πολλές φορές ως σολίστ στα «Carmina Burana» του C. Orff (Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, κ.α.) και, επίσης, τραγούδησε για πρώτη φορά στην ιστορία του Πύργου Βασιλίσσης (εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1854), στον Πύργο της βασίλισσας Αμαλίας της Ελλάδος, στις περίφημες «Νύχτες των κεριών» την περίοδο των Χριστουγέννων του 2022 (15 συναυλίες) με τον τσεμπαλίστα Αλέξη Μαστιχιάδη και την περίοδο των Χριστουγέννων του 2023 (17 συναυλίες) με την αρπίστα Αθανασία Μάνου.

Έχει ερμηνεύσει έργα του Γιώργου Κουμεντάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Νίκου Μαμαγκάκη, Νίκου Κυπουργού, κ.α., έχει ηχογραφήσει για τις δισκογραφικές εταιρίες MDG, ΙΔΑΙΑ και «Το Ελληνικο Σχέδιο», και έχει συνεργαστεί και υποστηριχτεί από το Γαλλόφωνο Τηλεοπτικό Κανάλι TV5 Monde.

Έχει αποσπάσει θερμές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο, όπως, «...η βελούδινη, ηδονικά σκουρόχρωμη, άλτο φωνή του συνομίλησε μαγευτικά με το φλάουτο του Marc Grauwels...» (Εφημερίδα των Συντακτών), «...O Νίκος Σπανάτης διαθέτει μια κρυστάλλινη φωνή κόντρα τενόρου, την οποία χειρίζεται με ευελιξία, δύναμη και με ευρείες αποχρώσεις....» (EES, Finland).

Με την πολύτιμη υποστήριξη του μουσικογράφου και ερευνητή κυρίου θωμά Ταμβάκου (Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών) σε μουσικό υλικό πραγματοποίησε με την οργανίστα Χριστίνα Αντωνιάδου στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου ηχογραφήσεις για τη δημιουργία δίσκου με τίτλο “Wade in de water” σε έργα των: Δ. Αγαθίδη, Γκ. Γκρέκο, Σκ. Φωτεινό, Π. Θεοδοσίου, Μ. Σοφιανόπουλο, Πρίγκηψ Ι. Καρατζά, Κ. Κ(Χ)αρικιόπουλο, M. Σοφιανόπουλο.

Με την οργανίστα Ελένη Κεβεντσίδου ηχογράφησε στο Λονδίνο για την εταιρία Ravensbury Records τον δίσκο με τίτλο “The Greek Melos” και με εργα των: L. Viadana, P. Humfrey, A. Grandi, J. S. Bach, D. Buxtehude, Arvo Pärt, M. Reger, Γιώργος Κουμεντάκης (Φόνισσα). Ο δίσκος ολοκληρώνεται και θα παρουσιαστεί στο προσεχές διάστημα.

Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Καθηγητής Μονωδίας και Μεταπτυχιακού Μονωδίας στο Εθνικό Ωδείο Υμηττού.

 

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

"Το τραγούδι του σκωτσέζικου ποιήματος «My Heart's in the Highlands» του Arvo Pärt ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα χρήσης διαφορετικών ηχοχρωμάτων και υψηλής φωνητικής τεχνικής..."
ESS  Φινλανδία | Jari Pitkänen | Lahti Organ Festival | Kreikkalainen ilta

"Σονάροντας ωραία, η βελούδινη, ηδονικά σκουρόχρωμη, άλτο φωνή του συνομίλησε μαγευτικά με το φλάουτο του Marc Grauwels... ενώ το καλαίσθητο, ευγενούς συναισθηματικής φόρτισης τραγούδι του απέδωσε συγκινητικά την άρια.."
Εφημερίδα των Συντακτών | Brussels Virtuosi & Marc Grauwels

 

 

 

 

Pin It